OsmAnd Navigatie App

Het is al een tijdje geleden dat ik een soort van gebruiksaanwijzing heb geplaatst. Wat ik nu ga bespreken is de Android-app genaamd OsmAnd. Deze app is een veelzijdige navigatie-tool voor wandelen, fietsen, motorrijden, autorijden en zelfs varen. Echter, een nadeel van deze app is dat hij (volgens mij) niet erg intuïtief is. Daarom ga ik hier een soort van handleiding schrijven. Deze informatie is grotendeels voor mezelf bedoeld, maar misschien kan het ook voor anderen nuttig zijn. Het is wellicht niet de beste handleiding die op internet te vinden is, maar misschien is het toch behulpzaam.

Index

Let op! Om te kunnen navigeren is het belangrijk dat de kaarten van de provincies waar u door rijd reeds zijn geïnstalleerd!

Om het navigeren te starten tikken we op het navigatie symbool: Navigatieknop
Nu verschijnt het volgende scherm:

OsmAnd scherm om adres
Maak nu eerst een keuze, auto fiets, wandelen of motor. Vergeet niet dit eerst te doen voor je verder gaat. Ik heb in het voorbeeld de keuze voor auto gemaakt.

Nu tikken we op Bestemming kiezen. Het volgende scherm verschijnt:

Scherm, bestemming instellen
De meest gebruikte optie welke gebruikt wordt is Adres. Hier geven we het adres in als volgt: <woonplaats> tik op plaats <straatnaam>tik op juiste straatnaam <huisnummer> tik op juiste huisnummer. Dus bijvoorbeeld:

tik het woord Amsterdam in en tik nu op de verschenen plaatsnaam Amsterdam
tik het woord Amstel in en tik nu op de verschenen straatnaam Amstel
tik indien nog nodig, het juiste huisnummer in.

Wat ook mogelijk is een postcode opgeven in plaats van een adres. Bijvoorbeeld 1011PN.
Let op! In de postcode mag geen spatie tussen de cijfers en letters gebruikt worden! De postcode dient aan elkaar geschreven te worden.

Terug naar index

Willen we (tussentijds) stoppen met navigeren dan doen we dit als volgt:

Tik eerst even op het scherm zodat de menu opties op het scherm verschijnen.
Tik nu op: zodat onderstaande onderaan het scherm verschijnt:


Tik nu op Sluiten.

Nu verschijnt onderstaande scherm waar bevestigd kan worden dat het navigeren echt beëindigd mag worden.Scherm keuze ja of nee

Tik hiervoor op Ja.

Terug naar index

Instellen navigatie parameters

Zoals meldingen, economische route, gesproken instructies, voertuigparameters, enz.

  • tik op navigeren (zie uitleg Navigeren starten)
  • tik op Opties
  • tik op Navigatie instellingen

Terug naar index

GPX tracks importeren

Een GPX bestand is een bestandstype dat routes en belangrijke locaties kan bevatten. Er zijn veel websites beschikbaar op internet die GPX bestanden aanbieden voor wandelen, fietsen, motorrijden, autorijden, enz. Door een GPX bestand te downloaden en te importeren in de app OsmAnd, kun je eenvoudig een route volgen. OsmAnd zorgt ervoor dat je op de juiste weg blijft.

Het importeren van een GPX route in OsmAnd gaat als volgt: Zoek in Google naar bijvoorbeeld een GPX wandelroute. Een handige website hiervoor is ROUTE YOU. Als je een leuke route hebt gevonden, download je deze op je smartphone en open je het bestand na het downloaden. Er zal gevraagd worden met welke app je het bestand wilt openen, kies voor OsmAnd. Nu zal het bestand geïmporteerd worden in de app OsmAnd en kan je de route gebruiken.

Terug naar index

GPX tracks beheren

Het is mogelijk om je GPX tracks te beheren. Je kunt ze verwijderen, van naam veranderen en verplaatsen Bijvoobeeld een GPX track kan hernoemd worden op de volgende wijze:

  1. Ga naar Mijn plaatsen
  2. Tik op het tabblad GPX-TRACKS
  3. Open de map GPX-tracks indien nodig
  4. Tik op de 3 puntjes achter de bestandsnaam
  5. Nu kunt u kiezen uit de keuzes wat u wilt in ons voorbeeld wordt dit dus Hernoem

Terug naar index

Hunze-BBS, inlogscherm vlak voordat het BBS Stopte
Hunze-BBS, inlogscherm vlak voordat het BBS Stopte

Hunze-BBS

BBS’en kwamen eind jaren zeventig tot de jaren negentig in Nederland en waren populair bij computergebruikers die hun computer gebruikte als hobby. BBS is een afkorting van Bulletin Bord System, in het Nederlands vertaald ‘Prikboard’!
Het woord ‘Prikbord’ geeft al aan wat een BBS inhield. Een plek waar computergebruikers digitaal samen kwamen en hier informatie en bestanden deelde. Zo’n plek was (vaak) bij iemand thuis waar één of meerdere computers ingericht was met BBS software en verbonden werd met 1 of meerdere telefoon lijnen.

De communicatie tussen het BBS en iemand die met zijn computer verbinding hiermee wilde maken, ging via modems over de telefoonlijn. Dit kon een kostbare zaak worden omdat er “gesprekskosten” in rekening gebracht werden door de PTT. Zeker als je “interlokaal” belde. Als computergebruiker zocht je daarom naar een “lokaal” BBS in jou regio.

Één van die BBS’en heette Hunze-BBS. Deze zat in Assen en is op 5 mei 1989 begonnen op een MSX home computer met 1 telefoonlijn, eerst onder de naam MATH BBS maar al snel werd de naam Hunze-BBS aangenomen.
Op zijn top een jaar of 7 later waren er 3 telefoonlijnen en een ISDN lijn met meer dan 3000 bellers per maand en was het BBS een begrip om de regio en zelfs landelijk.

Hunze-BBS, inlogscherm vlak voordat het BBS Stopte
Hunze-BBS, inlogscherm vlak voordat het BBS Stopte

Ipad tips

Zoeken van een tekst in een webpagina

Tik op het veld waar je een adres invuld voor een internet pagina of zoekopdracht. Vul nu het woord in welke je zoekt op de pagina. Nu krijg je te zien hoevaak het woord is gevonden. Het kan zijn dat je hiervoor wel even het toetsenbord weg moet klikken.

 

Laatste bewerking ongedaan maken

Schud de ipad en kies voor ‘herstel’.

 

Overzicht van geopende apps

Druk home knop twee keer snel in of plaats vijf vingers op het scherm en veeg omhoog op het scherm.

 

Apps afsluiten

Ga na het overzicht van geopende apps zoals hierboven is omschreven en veeg de app welke je wilt stoppexn naar boven.

Apps geforceerd afsluiten als deze hangt

Houd de aan en uit knop ingedrukt totdat de schuif zichtbaar word om de ipad uit te zetten. Houd nu de home nop net zo lang ingedrukt totdat hij weer terug komt in zijn homescherm.

 

Selekteren

tik twee keer snel op een woord en sleep de bolletjes aan het begin en einde van het woord over de tekst welke je wil selecteren.

Leuke Android browser

Het is enige tijd geleden dat ik hier geschreven heb maar nu moest het er toch van komen. Ik kwam iets tegen wat ik wel wil delen!
Sinds kort heb ik een andere smartphone en kwam er achter dat mijn oude HTC smartfone een geweldige browser had. Deze browser plaatste tekst zo op het scherm dat deze altijd op het scherm paste. Ook als je flink inzoomde. Nu heb ik een prachtig hi-end toestel van Samsung die van alles kan behalve tekst fatsoenlijk op het scherm zetten met internetten. Je moet bij het lezen van links naar rechts schrollen! Niemand schijnt zich daar aan te storen maar ik erger me daar aan. Je moet of hele kleine lettertjes lezen of schrollen.

Ik ben op zoek gegaan naar een vervanger van de standaard browser van de Samsung smartphone en wat blijkt, Chrome, Firefox, Opera (mobile) en Dolphin, de bekende browsers hadden geen van alle deze schaal mogelijkheid. Inzoomen ja! Maar bij verder inzoomen om de tekst wat groter op het scherm te laten verschijnen mag je schuiven met je tekst op het display!
Totdat ik tegen een voor mij totaal onbekende browser liep. Maxthon Android Webbrowser, nooit van gehoord maar precies de browser die ik zocht. Ik mis mijn HTC bowser niet meer want Maxthon plaatst de tekst netjes op het scherm en werkt perfect!
Denk je van, dat schuiven van tekst herken ik en vind dit ook vervelend, probeer dan Maxthon eens. Misschien ben je dan net zo enthousiast als ik!

Ubuntu 11.04 draaiend in Virtualbox

Ubuntu 11.04 kan prima draaien onder Microsoft Windows  in een virtuele PC zoals Virtual box. Uiteraard wekt dit langzamer als normaal maar als de speciale gast drivers voor Virtualbox geïnstalleerd worden kom je toch een heel end.
Wat moet je doen:

Installeer Virtualbox.

Installeer Ubuntu in virtualbox

Installeer in ubuntu de gast ondersteuning voor Virtualbox door in het terminal venster het volgende te tikken:

sudo apt-get install virtualbox-ose-guest-utils

Zie hier voor het hele verhaal.

Wat bij mij uitzonderlijk goed werkt is omgekeerd. Dus niet Windows als hoofd OS maar Ubuntu en dan via Virtualbox een lichte versie van Windows 7 installeren. Ook hier moeten dan gastdrivers van Windows 7 voor Virtualbox geïnstalleerd worden.

VirtualBox op textbased Ubuntu 9.04 server / remote gebruik

To install VirtualBox 3.0 on our Ubuntu 9.04 server, we open /etc/apt/sources.list…

sudo vi /etc/apt/sources.list

… and add the following line to it:

[...]
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian jaunty non-free

Then we download Sun’s public key:
wget -q http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian/sun_vbox.asc -O- | sudo apt-key add –

update our package database:
sudo aptitude update

Afterwards, we install VirtualBox 3.0 as follows:
sudo aptitude install linux-headers-$(uname -r) build-essential virtualbox-3.0 dkms

(The dkms package ensures that the VirtualBox host kernel modules are properly updated if the Linux kernel version changes.)

Creating group ‘vboxusers’

Users of VirtualBox must be members of that group. Host network interfaces will be assigned to that group. <– Ok

Should the vboxdrv kernel module be compiled now? <– Yes

Now we must add the user that will run VirtualBox (administrator in this example) to the vboxusers group:

sudo adduser administrator vboxusers

Using VirtualBox On The Command Line

Creating A VM

To create a VM on the command line, we can use the VBoxManage command. See

VBoxManage –help

for a list of available switches and (highly recommended!) take a look at http://www.virtualbox.org/manual/UserManual.html#vboxmanage.

I will now create an Ubuntu 9.04 Server VM with 256MB memory and a 10GB hard drive from the Ubuntu 9.04 Server iso image (which I have stored in /home/ubuntu-9.04-server-i386.iso):

VBoxManage createvm -name “Ubuntu 9.04 Server” -register
VBoxManage modifyvm “Ubuntu 9.04 Server” -memory “256MB” -acpi on -boot1 dvd -nic1 nat
VBoxManage createvdi -filename “Ubuntu_9_04_Server.vdi” -size 10000 -register
VBoxManage modifyvm “Ubuntu 9.04 Server” -hda “Ubuntu_9_04_Server.vdi”
VBoxManage registerimage dvd /home/ubuntu-9.04-server-i386.iso
VBoxManage modifyvm “Ubuntu 9.04 Server” -dvd /home/ubuntu-9.04-server-i386.iso

Importing An Existing VM

Let’s assume you have a VM called examplevm that you want to reuse on this host. On the old host, you should have a directory Machines/examplevm in the VirtualBox directory; Machines/examplevm should contain the examplevm.xml file. Copy the examplevm directory (including the examplevm.xml file) to your new Machines directory (if your user name is administrator, this is /home/administrator/.VirtualBox/Machines – the result should be /home/administrator/.VirtualBox/Machines/examplevm/examplevm.xml).

In addition to that copy the examplevm.vdi file from the old VDI directory to the new one (e.g. /home/administrator/.VirtualBox/VDI/examplevm.vdi).

Afterwards, you must register the imported VM:

VBoxManage registervm Machines/examplevm/examplevm.xml

Starting A VM With VBoxHeadless

Regardless of if you create a new VM or import and old one, you can start it with the command:

VBoxHeadless -startvm “Ubuntu 9.04 Server”

(Replace Ubuntu 9.04 Server with the name of your VM.)

VBoxHeadless will start the VM and a VRDP (VirtualBox Remote Desktop Protocol) server which allows you to see the VM’s output remotely on another machine.

Wil je meer virtuale machines draaien dan start de volgende op met:
VBoxManage modifyvm <vmname> -vrdpport 4777

To learn more about VBoxHeadless, take a look at

VBoxHeadless –help

and at http://www.virtualbox.org/manual/UserManual.html#id2515738.

Starten in windows:

login met remote desktop voor windows op het juiste ip adres

Starten met linux

Tik in de terninal het volgende in:
rdesktop -a 16 <ip adres>
-a 16 betekend 16bit kleurendiepte

Download hier de drivers voor de gast-OS

bron

Video bewerken met Openshot

Met Openshot is het eenvoudig om diverse video bewerkingen te  doen. Allereerst converteer ik moet Openshot de film van Full HD 1800p naar 720p omdat de film anders niet vloeiend wil afspelen op mijn PC met Ubuntu (met windows 7 is dat geen probleem overigens). Hiervoor plaats ik de film op de edit balk en exporteer deze met de rode knop boven in het scherm. De volgende instellingen gebruik ik hier voor:

Het exporteren neemt een geruime tijd in beslag!

Het ge-exporteerde bestand wordt in een nieuw project geladen van Openshot en nu kan het editen beginnen.

Als het editen klaar is dan kan de film ge-exporteerd worden naar het eind film formaat.

Automatisch mounten van een smb (windows) share in Ubuntu

Wil je automatische een netwerk share mounten dan kan dit. Het handigste is om in de map /media de te mounten maps te maken. In ons voorbeeld is dit /media/public en /media/films. Maak deze mappen dus aan en maak ze schrijfbaar voor de persoon die er toegang toe heeft.

Voeg de volgende regels toe in fstab:

//192.168.2.1/public /media/hunze/public cifs  noauto,users,exec,username=je-naams,password=geheim  0  0
//192.168.2.1/films /media/hunze/films cifs  noauto,users,exec,username=je-naam,password=geheim  0  0

//192.168.2.1/ is het ipadres van de computer waar de share op staat. Dit mag ook veranderd worden in de netwerknaam van de computer. Public en films zijn de shares.

Start de computer opnieuw op en er zijn twee virtuele harddisks toevoegd in het menu  “Lokaties”

Site bekijken op mobiel e.d.

Ik ben nu aan het testen of de site geschikt gemaakt kan worden voor het bekijken op een mobiel apparaat  zoals een Android, Iphone, PDA e.d…

Voor de laatste categorie wordt een aangepaste versie van de site getoond die snelle laad en geschikt is voor kleinere schermen.

Reacties van mobiele bezoekers zijn welkom.

Poorten forwarden met Putty

Bijgewerkt 18-11-2011

Putty, is een klein maar zeer veelzijdig programma om op een veilige manier, via SSH, op afstand in te loggen op bijv.  je Linuxbox.  Je komt dan gewoon terecht op de opdracht prompt. Voor de Linuxbox maakt het weinig verschil of je op de computer zelf, of op afstand via Putty inlogt.
Via SSH wordt een veilige verbinding (bijna niet “af te luisteren”) met behulp van een tunnel via het openbare internet gelegd naar je Linuxbox. Via deze tunnel kun je ook andere poorten sturen (forwarden) van de remote computer naar de Linuxbox.
Dit kan nuttig zijn om programma’s te kunnen blijven gebruiken op je remote computer welke normaal alleen werken als je thuis met je lokale netwerk bent verbonden.
Zelf heb ik zo min mogelijk poorten op mijn Linuxbox open staan richting het internet. Zo staat mijn mail op de Linuxbox in een imapbox welke ik via poort 143 kan benaderen in mijn lokale netwerk. Remote kan ik dus niet bij de imap server komen. Hieronder laat ik zien hoe je via Putty deze poort via de tunnel kan gebruiken. Ik ga er gemakshalve van uit dat het bekend is hoe je Putty configureert om remote te kunnen inloggen en onderstaande gaat alleen over het forwarden van poorten.

putty-scherm-1

– Start Putty en klik op de + voor SSH en daarna op Tunnels.

– Vink onder Port forwarding de vinkjes aan voor Local ports accept connections from other host en Remote ports do the same (SSH-2 only).

– Vul achter Source Port het poortnummer 143 in.

– Vul achter Destination het ipadres in van je Linuxbox en poortnummer (zie voorbeeld).

– Controleer of de balletjes Local en Auto geselecteerd zoals in het voorbeeld.

– Klik nu op de Add toets zodat de regel L143    192.168.1.1:143 komt te staan (hier staat natuurlijk je eigen ingevoerde ipadres).

– Vergeet niet deze instellingen op te slaan.

Zodra je nu inlogt met Putty op je Linuxbox is poort 143 te benaderen op je remote computer via localhost poort 143.
Je mail programma stel je als hostnaam localhost in en de poort laat je op 143 staan.

Verder kun je een tunnel gebruiken om je surfgedrag op een openbaar wifi netwerk te maskeren. Bijv. bij hotspots of op vakantieparken kunnen veel mensen tegelijk op een meestal onbeveiligd wifi netwerk bevinden die allemaal jou data kunnen m meelezen. Door een beveiligde tunnel met Putty naar je Linuxbox op te zetten wordt al je surfdata onleesbaar op het open netwerk en surf je via je Linuxbox en surf je ook via het ipadres van je linuxbox.

putty-scherm-2
– Klik achter Source Port en vul het poort nummer in welke je wilt gebruiken (> 1024 )
– Klik op de balletjes Dynamic en Auto (zie voorbeeld hierboven)
– Klik op Add en sla dit op.

Ga nu naar je browser en zoek de proxy instellingen op en vul achter Socks: localhost in en als Poort je opgegeven poort nummer. Hier in het voorbeeld 8082. Zie de afbeelding hieronder.

putty-scherm-3Nu surf je via een tunnel met het ipadres van je Linuxbox. Dit kun je eventueel testen door naar http://whatismyipaddress.com/ te gaan.

 

Ook is het mogelijk om Remote Desktop door een SSH tunnel te leiden. Zie daar HIER voor.

Extra toevoeging: Tunnel delen met meerdere laptops

Het gebeurd bij ons in de familie nogal eens dat we in een bungolowachtig park zitten waar we met zijn allen internet willen gebruiken. Meestal knuppen we 1 laptop aan het internet en delen dan de verbinding zodat we niet allemaal een eigen code hoeven te kopen. Dit ging tot kort altijd goed. Echter laatst hadden het park slimme routers/software want alleen de laptop die rechtstreeks er aan hing kon internetten na de toegangscode ingetoetst te hebben. De computers die via de gedeelde verbinding mee surfde kregen weer het inlogscherm. Na even prutsen bleek hier de SSH tunnel ook hier uitkomst te bieden. Dit ging als volgt..

De laptop aan het internet (draadloos) kreeg het ipadres 10.5.50.113
de router die we aansloten via lan op de laptop kreeg het adres 192.168.0.100
Aan de pc kant kregen de computer een ipadres in de 192.168.10.0 range. Normaal was dit voldoende om mee te kunnen surffen echter in dit geval dus niet.
Bouw nu een tunnel op zoals hierboven is vermeld en stel op iedere PC welke meelift de Socket 5 in met het ipadres 10.5.50.113 met als poort 8082.
Nu kan de parkrouter het verkeer niet meer traceren en ook niet zien dat er andere computers meeliften.