Audacity

Audacity is een gratis programma waarmee je geluiden mee kan opnemen, afspelen, importeren en exporteren. MP3, WAV, AIFF, Ogg Vorbis en nog veel meer audio-formaten worden door het programma ondersteund.

Geluiden kunnen heel eenvoudig bewerkt worden met behulp van de knip, kopieër en plak functies. De muziek verschijnt als een golfvorm op het scherm en hier kun je op in- en uitzoomen. Je kunt onbeperkt sporen toevoegen en verwijderen. Hierbij heb je een ongelimiteerde herstelfunctie tot je beschikking zodat je altijd terug kan als je een fout maakt.

Audacity stelt je ook in de gelegenheid om tracks te mixen en om effecten toe te voegen aan je opnames. Ingebouwde effecten zijn onder andere echo, tempowijziging, compressie en ruisverwijdering. VST en LADSPA plug-in effecten worden ondersteund.

Het programma is via een meegeleverde taalmodule in de Nederlandse taal in te stellen. Er zijn versies voor Windows, LMac en Linux/Unix.

Als het programma geinstalleerd is vraagt deze bij de eerste keer opstarten welke taal je gebruiken wilt. Na dit opgegeven te hebben staat het programma standaard ingesteld op mono. Zelf zijn de meeste opnames die ik maak in stereo en heb het programma standaard in gesteld op stereo.
Audacity instellen op stereo doen we als volgt. Klik op bewerken -> voorkeuren -> Audio I/O en dan stellen we de optie kanalen in op 2 (stereo).
Br> Nu kunnen we het programma gebruiken. Laten we eens een mp3 of wav bestand inladen. Dit kan door te klikken op Bestand -> Openen en dan te bladeren naar een mp3 bestand die we openen. Het bestand wordt nu geimporteerd, dit houd in dat het bestand nu bewerkt kan worden in Audacity.

Opmerking:
audacity-standaardmodeEerst checken we even of de I knop linksboven is ingedrukt. Zo niet dan klikken we hier even op zodat we Audacity in de selectie mode hebben staan welke we nodig zijn om onderstaande te kunnen doen.

audacity-selectieEen aantal bewerkingen zijn heel vanzelfsprekend. Zo werkt het knippen en plakken net als in bijv. Word. Klik met de linkermuisknop aan het begin van het deel dat je wil kopiëren of knippen en houd de knop ingedrukt. Sleep nu de muis tot aan het einde van het stukje wat je wil kopiëren of plakken en laat de muisknop los. Het stuk wat je nu geselecteerd hebt is donkerder van kleur geworden.
Klik nu met de linkermuisknop op de plek waar het geselecteerde stukje terecht moet komen en klik dan Bewerken -> kopiëren. Nu heb je het geselecteerde gedeelte gekopieerd.
Zo kun je bijvoorbeeld ook stukjes stiltes verwijderen of inkorten:

Selecteren
Bewerken
Uitknippen

Probeer het eens, je zult merken dat je er steeds meer handigheid in krijgt.

Wordt vevolgd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.