BBS’en kwamen eind jaren zeventig tot de jaren negentig in Nederland en waren populair bij computergebruikers die hun computer gebruikte als hobby. BBS is een afkorting van Bulletin Bord System, in het Nederlands vertaald ‘Prikboard’!
Het woord ‘Prikbord’ geeft al aan wat een BBS inhield. Een plek waar computergebruikers digitaal samen kwamen en hier informatie en bestanden deelde. Zo’n plek was (vaak) bij iemand thuis waar één of meerdere computers ingericht was met BBS software en verbonden werd met 1 of meerdere telefoon lijnen.
De communicatie tussen het BBS en iemand die met zijn computer verbinding hiermee wilde maken, ging via modems over de telefoonlijn. Dit kon een kostbare zaak worden omdat er “gesprekskosten” in rekening gebracht werden door de PTT. Zeker als je “interlokaal” belde. Als computergebruiker zocht je daarom naar een “lokaal” BBS in jou regio.
Één van die BBS’en heette Hunze-BBS. Deze zat in Assen en is op 5 mei 1989 begonnen op een MSX home computer met 1 telefoonlijn, eerst onder de naam MATH BBS maar al snel werd de naam Hunze-BBS aangenomen.
Op zijn top een jaar of 7 later waren er 3 telefoonlijnen en een ISDN lijn met meer dan 3000 bellers per maand en was het BBS een begrip om de regio en zelfs landelijk.