Op deze pagina zal ik mijn ervaringen met php plaatsen. Deze site is voor een deel in php geschreven zoals bijv. het menu hiernaast wordt in deze pagina via php ingelinkt zodat er maar 1 menu voor alle pagina hoeft te zijn. Belangrijk is dat de webserver waar de pagina op gehost wordt php ondersteund. Veel providers doen dit niet of beperkt dus zal niet iedereen php kunnen gebruiken.
Wat is php?
PHP (officieel “PHP: Hypertext Preprocessor”) is een OpenSource script taal wat wil zeggen dat het vrij te gebruiken is. Met PHP kan er bijv. gegevens uit een database gelezen worden en in een HTML pagina getoond worden. Ook kunnen er gevens ingevoerd worden in dezelfde database. Dit is 1 van de toepassingen van PHP maar zo zijn er meer toepassingen te bedenken. Het voordeel van PHP tegenover andere script talen zaols Perl, C of andere talen is dat het opgenomen kan worden in een gewone HTML pagina. Bij veel andere script talen moet de hele pagina in die taal geschreven worden. Zo is deze pagina die u nu leest gemaakt met NVU, een vrij te gebruiken HTML editor met goede ondersteuning van stijl pagina’s (CSS).
Een voorbeeld:
Onderstaande HTML script bevat een stukje PHP script:
<html>
<head>
<title>Voorbeeld</title>
</head>
<body>
<?php echo “Hallo! Ik ben een PHP script!”; ?>
</body>
</html>
Als we de HTML script bekijken zien we dat de PHP script begint met <?php en deze eindigt met ?>.
De PHP opdracht echo “Hallo! Ik ben een PHP script!”; is de opdracht in PHP.
Echo is dus de opdracht om een tekst naar het scherm te zenden. De tekst welke we op het scherm willen tonen komt dan tussen de ” ” tekens te staan en we sluiten de opdracht af met het ; teken.
Dit was onze eerste PHP opdracht. Zo kent PHP vele opdrachten welke gebruikt kunnen worden.
De opdrachten:
include “filenaam.php”;
Met de opdracht include kunnen we andere PHP scripts meelinken. Handig als we steeds een stukje van dezelfde PHP code moeten gebruiken in verschillende pagina’s of scripts.
Zo wordt het menu hier linksboven op de juiste plek ingelinkt met de opdracht;
include “menu.php” ;
Variabelen gebruiken
php ondersteund ook variabelen. Een variabel kan zowel een string (tekst dus) bevatten of een getal.
$naam = “Willem”;
$naam is de variable welke nu de waarde ‘Willem’ heeft gekregen. De naam van de variabele mogen we zelf bedenken mits deze niet begint met een cijfer en geen spaties bevat.
We kunnen een variabele ook op het scherm afdrukken door de opdracht:
<?php
$naam = “Willem”;
echo $naam;
?>
Willen we er een tekst voor plaatsen dan doen we dit als volgt:
<?php
$naam = “Willem”;
echo “Mijn naam is: ” . $naam;
?>
Commentaar
php scripts kun je van commentaar voorzien. Handig, want je zult merken dat een script al gauw onoverzichtelijk wordt en zeker een paar week later als je wat aan de script wilt veranderen het vaak niet meer duidelijk is hoe het script in elkaar zat. Dat wordt dan eerst weer puzzelen hoe het ook al weer zat wat veel tijd kost en de nodige frustratie. Kortom maak gebruik van deze mogelijkheid! De tijd dat het toevoegen van commentaar kost haal je dubbel en dwars weer in als je later wat aan de script wilt veranderen.
Commentaar toevoegen mag als volgt:
// commentaar op 1 regel
Echo “hoi”; // commentaar achter de opdracht
/*
Commentaar op
meerdere regels
*/
Tekst vervangen in een string
Stel we hebben een variabele die heet $data waar de string ‘Hallo 12345, hoe gaat het er mee’ in staat en ‘12345’ willen vervangen met de naam ‘Piet’. Dat kan met de volgende opdracht:
<?php
// voorbeeld van vervangen van een tekst in een string variable
$data = “Hallo 12345, hoe gaat het er mee”;
Echo “Dit is de orginele string: ” . $data . “<br>”;
// Nu gaan we de string ‘12345’ vervangen voor ‘Piet’;
$data = str_replace(“12345”, “Piet”, $data);
Echo “Dit is de gewijzigde string: ” . $data;
?>
Misschien is het je opgevallen. In dit stukje script worden de dingen die we geleerd hebben gecombineerd.
We hebben comentaar toegevoegd. Een variable aangemaakt en een waarde toegekend. Vervolgens zetten we deze op het scherm en dan zien we wat nieuws. De tekst ‘<br>’ is toegevoegd. Dit is een html opdracht om naar een nieuwe regel te gaan. Anders zouden we alles op 1 regel zien.
Vervolgens zien we dat in variable $data de string ‘12345’ gewijzigd word in ‘Piet’. Tenslotte wordt de variable $data weer op het scherm geplaatst zodat we kunnen zien dat er echt wat is veranderd.
Bestanden schrijven en aanmaken
Als je in een bestand wilt schrijven of een nieuw bestand wilt aanmaken dan is het belangrijk dat je schrijf rechten hebt in de map waar het bestand staat of moet komen.
Hiermee bedoel ik niet dat je als eigenaar moet kunnen schrijven maar dat anderen ook mogen schrijven want php schrijft onder de naam apache.
<?php
# eerst gaan we de naam van het bestand bekend maken met behulp van een variable.
$bestandsnaam = ’test.txt’;
# nu gaan we de file openen. Als deze niet bestaat wordt deze aangemaakt
$handle = fopen ($bestandsnaam, ‘a’);
# nu gaan we er een tekst in schrijven
fwrite($handle, “dit is een test\n”);
# en we sluiten de file weer
fclose($handle);
Om een file te open zijn we verschilende modes. In ons voorbeeld hebben we mode ‘a’ gebruikt. Hieronder een overzicht van verschillende modes.
r – openen voor alleen lezen; plaats de bestands pointer aan het begin van het bestand
r+ – openen voor lezen en schrijven; plaats de bestands pointer aan het begin van het bestand.
w – openen voor alleen schrijven; plaats de bestands pointer aan het begin van het bestand en maak het bestand 0 bytes lang. Als het bestand niet bestaat, probeer het aan te maken.
w+ – openen voor lezen en schrijven; plaats de bestands pointer aan het begin van het bestand en maak het bestand 0 bytes lang. Als het bestand niet bestaat, probeer het aan te maken.
a – openen voor alleen schrijven; plaats de bestands pointer aan het einde van het bestand. Als het bestand niet bestaat, probeer het aan te maken.
a+ – openen voor lezen en schrijven; plaats het bestands pointer aan het einde van de file. Als het bestand niet bestaat, probeer het aan te maken.
Opmerking: Op systemen die verschil maken tussen binair (‘b’) en tekst (’t’) mode vertaling (zoals Windows), kan je achter de mode of de letter ‘b’ of de letter ’t’ neerzetten om de vertalings mode respectievelijk op binair of op tekst te zetten.
De standaard vertalings mode hangt af van de SAPI die je gebruikt, dus we moedigen je aan om altijd de vertalings mode aan te geven. Meestal zal dat de ‘b’ zijn, als je je script compatible over verschillende besturingssystemen wilt houden.
Wordt vervolgt:
Bron: http://www.php.net