UTP kabel zelf maken

UTP netwerkkabels zelf maken kan handig zijn. Bijv. als je met de netwerkkabel door een muur heen moet, dan hoeft het gat voor de kabel niet groter te worden dan de kabeldikte.  Het is wel een klusje waar je wat handigheid en geduld bij moet hebben. Als je met een standaard kabel kan voldoen dan geeft dit de voorkeur ook omdat deze minder storings gevoelig zijn en tenslote kan een goede computer zaak UTP netwerk kabels in verschillende lengtes en zelf kleuren leveren.UTP Tang

Om de konnectors aan de kabel te maken zijn we een tang nodig als hiernaast afgebeeld, konnectors en de juiste lengte netwerk kabel.Utp tang

De netwerk kabel bevat 8 draden en moet van goede kwaliteit zijn. Als kwaliteits aanduiding moet er de tekst ‘CAT 5’ of hoger op staan. Een ander soort 8 aardige kabels zou kunnen werken maar het risico dat dit problemen gaat geven is groot en meestal is het ook lastig hier connectoren op te knijpen. NIET DOEN dus!

Er zijn twee soorten netwerkkabels:

1. de gewone STRAIGHT kabel voor gebruik tussen computer en hub/swits.
2. CROSSED of TWISTPAIR kabel voor gebruik tussen twee computers.

We gaan eerst een STRAIGHT kabel maken (de meest gebruikte).

We beginnen met het strippen van de kabel, doe dit voorzichtig zodat er geen adertjes beschadigen want dan kan het gebeuren dat je kabel niets doet, of je krijgt data verlies. Strippen betreft in dit geval alleen maar het verwijderen van de buitenmantel van de kabel. Ga dus niet de individuele adres strippen! Het eenvoudigste doe je dit door voorzichtig met een stanley mes, een centimeter of 3 van het einde van de kabel, een fijne snede in de mantel te maken. Maak daarbij, zonder al te hard te drukken, een ronddraaiende beweging met het mes. Leg de aders in dezelfde volgorde als hieronder staat aangegeven. Dit schema geldt voor beide uiteinden. Houdt de kabels vervolgens naast elkaar en knip met de schaar alle aders in 1x op dezelfde lengte en leg ze op onderstaande volgorde.

1: Oranje-Wit
2: Oranje
3: Groen-Wit
4: Blauw
5: Blauw-Wit
6: Groen
7: Bruin-Wit
8: Bruin

Houd de connector met het lipje naar achteren zodat je door het vlakke gedeelte van de connector kan kijken en schuif deze over de draden heen totdat deze helemaal voorin de connector zitten.

Nu plaatsen we de connector in de tang en knijpen we 1 of 2 keer flink in de tang. Nog even kontroleren of de connector echt vast zit en je bent klaar.

Bij een CROSSED of TWISTPAIR kabel monteren we aan 1 kant van de kabel de connector net als bij een STRAIGHT kabel (hierboven). Aan de andere kant van de kabel plaatsen we de connector in onderstaande volgorde.

1: Groen-Wit
2: Groen
3: Oranje-Wit
4: Blauw
5: Blauw-Wit
6: Oranje
7: Bruin-Wit
8: Bruin

TIP: voordat je een CROSSED of TWISTPAIR kabel maakt of koopt probeer eerst even een gewone kabel als je die hebt. Veel moderne netwerkkaarten zijn tegenwoordig zo slim dat ze met beide overweg kunnen!

Bron: http://www.weethet.nl/

One reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.